
Klimat/temperatura: Indonezja leży w strefie klimatu równikowego wybitnie wilgotnego. Jedynie centralna część Kalimantanu i Małych Wysp Sundajskich ma klimat podrównikowy wilgotny. Średnia temperatura powietrza w ciągu roku wynosi 25-31°C.
Temperatura w nocy nieznacznie spada. Pobyt na Bali najlepiej zaplanować w porze od kwietnia do listopada, gdzie warunki pogodowe są bardzo sprzyjające. Jednakże pobyt w pozostałych miesiącach jest równie przyjemny (mogą się pojawić krótkie opady deszczu, po których szybko się wypogadza).
Kuchnia Indonezji
Kuchnia Indonezji to prawdziwa mieszanka rozmaitych wpływów kulturowych, zapachów i smaków. Podstawowym składnikiem wszystkich dań jest ryż, który według starożytnej legendy pochodzi z Jawy. W Indonezji popularne są: tahu, tempe- rodzaje serów z tofu, nasi goreng- różne wersje smażonego ryżu z jajkiem sadzonym i chrupkami krewetkowymi, nasi campur biały ryż z kurczakiem, czasem z wołowiną, warzywami, jajkiem (poukładane na talerzu dookoła ryżu), ikan bakar – ryba z grilla, pastel- nadziewane różnym farszem pierożki. Na Bali przeważają potrawy z wieprzowiny. Z indonezyjskich przypraw najpopularniejszy jest czosnek, papryczki chilli, imbir, sos sojowy słodki i słony, trawa cytrynowa oraz powszechnie tu używane mleko kokosowe.Wycieczka na Borneo
Borneo to trzecia co do wielkości wyspa świata. Jej obszar podzielony jest między trzy państwa: Indonezję, Malezję i Sułtanat Brunei. Mimo iż indonezyjska część wyspy stanowi aż 30% powierzchni kraju, to zamieszkiwana jest jedynie przez 3 % ludności.Centrum wyspy stanowią góry dochodzące do wysokości 1500 m, z których spływają liczne rzeki, będące z reguły szlakami komunikacyjnymi łączącymi wybrzeża wyspy z interiorem. Gospodarka Borneo opiera się przede wszystkim na wydobyciu surowców mineralnych takich jak ropa naftowa, gaz ziemny i diamenty. Na wyspie znajdują się też takie bogactwa naturalne jak węgiel, złoto oraz złoża uranu. Wybrzeża wyspy pozostają niedostępne ze względu na porastające je majestatyczne lasy namorzynowe i rozległe bagna.