
Wycieczka Smak Argentyny - Podroż Kulinarna
Pierwszą egzotyczną podróż wartą polecenia jest wycieczka objazdowa Smak Argentyny - Podroż Kulinarna. Warto zwiedzić słynne miejsca w sierpniu.Proponujemy następującą trasę zwiedzania:
Dzień 1. Warszawa
Wylot z Polski.
Dzień 2. Buenos Aires
Przybycie do Buenos Aires i transfer do hotelu na 3 noclegi ze śniadaniami.
Dzień 3. Buenos Aires
Po śniadaniu zwiedzanie najbardziej atrakcyjnych miejsc w Buenos Aires - Plaza de Mayo i San Telmo. Otoczony przez Dom Prezydencki, Katedrę Metropolitarną i Muzeum Cabildo. Plaza de Mayo zawsze stanowił najważniejsze miejsce spotkań Argentyńczyków. Budynek Muzeum Cabildo usytuowany w sercu miasta jest symbolem niepodległości jako że pierwszy argentyński rząd zaczął w nim rezydować w 1810 r.
Obszar San Telmo, który także jest częścią Starego Miasta jest znany ze swoich urokliwych zakątków z brukowanymi uliczkami, historycznych budynków, targu antyków i życia kulturalnego. Recoleta z kolei to jedno z najbardziej luksusowych miejsc w mieście, gdzie warto odwiedzić ekstrawaganckie restauracje, bary i puby usytuowane pośród renomowanych hoteli, ale także zabytkowy cmentarz i katedrę (Cmentarz Recoleta i Kościół del Pilar). Należący do mnichów z Recolety cmentarz został otwarty w 1822r. i spoczywają na nim jedynie wyznawcy katolicyzmu.
Dziś można na nim zobaczyć grobowce ojców założycieli i jednych z najsłynniejszych przywódców politycznych państwa (w tym Evity Peron). Palermo, charakteryzujące się gęsto porośniętymi parkami i ogrodami, jest zieloną strefą miasta i popularnym miejscem weekendowego wypoczynku rodzin mieszkających w Buenos Aires. Zabierzemy Państwa także do Puerto Madero w nowoczesnej części Buenos Aires, które słynie z barwnego życia nocnego i kosmopolitycznego charakteru.
Podczas zwiedzania lunch z napojami (wliczony w cenę). Wieczorem zapraszamy na wystawną kolację w restauracji w Esquina Carlos Gardel z pokazem zmysłowego tanga w wykonaniu profesjonalnych tancerzy! Będziemy mieli okazję delektować się wyśmienitymi potrawami lokalnej kuchni, która zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy...
Dzień 4. Wyjazd do Estancji
Po śniadaniu wybierzemy się na całodniową wycieczkę na wieś, gdzie poczujemy atmosferę i urok życia w typowej Estancji (hacjendzie) na bezkresnych, argentyńskich pampach. Poznamy codzienne zajęcia kowbojów, czyli "gaucho" zajmujących się wypasem bydła. Poznany kwintesencję argentyńskich obyczajów kulinarnych - asado, czyli grill na świeżym powietrzu. Przygotowanie dań mięsnych podniesiono tu do rangi sztuki - będziemy zatem delektować się pysznymi, soczystymi stekami, z których tak słynie kuchnia argentyńska. O zachodzie słońca napijemy się "yerba mate" zaparzaną z ostrokrzewu paragwajskiego, której spożywanie jest codziennym rytuałem. Skosztujemy także ciasteczek "pastelitos". Proponujemy jednak nie tylko ucztę dla podniebienia, ale także występ folklorystyczny oraz naukę jazdy konno i powożenia bryczkami.