TravelHoliday.pl

Wycieczka na Krete, wyspę tajemnic - Strona 3

Wycieczka na Santorini

Santorini, którego patronką jest święta Irena (od jej imienia pochodzi nazwa wyspy), jest niczym więcej jak wierzchołkiem zanurzonego w morzu wulkanu. Kiedyś wyspa miała kształt okręgu, jednak potężny wybuch wulkanu ok. 1600 roku p.n.e. sprawił, że jej środek zapadł się pod wodę i teraz Santorini wygląda ma mapie jak nieregularny rogal.


Nie zmienia to jednak faktu, że wyspa należy do najbardziej malowniczych na całym świecie, a kupienie tutaj nieruchomości graniczy z cudem. I to nie tylko dlatego, że ich ceny przyprawiają o zawrót głowy (za domek na Santorini płaci się tyle samo, co za luksusowy apartament w Nowym Jorku), ale też ze względu na to, że trzeba na nie cierpliwie poczekać.

W niewielkim miasteczku Oia, położonym na wysokości 800 metrów nad poziomem morza, codziennie można zobaczyć kilkaset osób, które przybywają tutaj tylko po to, aby podziwiać zachodzące słońce. Ludzie siedzą na chodnikach, płotach, kamieniach i na kilkanaście minut zastygają niczym na romantycznym obrazku. A gdy świetlista kula wreszcie znika za horyzontem, rozlegają się oklaski. Można odnieść wrażenie, że bierze się udział w spektaklu teatralnym. To niebywałe przeżycie! Oia to również miasto, gdzie wiele par bierze ślub lub przyjeżdża w podróż poślubną, aby jeszcze w strojach weselnych sfotografować się na tle bajecznych widoków, a potem zjeść romantyczną kolację w jednej z pięknych tawern z widokiem na morze.

Kuchnia na Krecie to podróż do ciekawych smaków

Kuchnia kreteńska należy do najsmaczniejszych (i przy okazji najzdrowszych) na całym świecie. Ukryte w wąskich uliczkach i zatoczkach portowych tawerny serwują pod gołym niebem prawdziwe rarytasy. Głównymi składnikami jadłospisu są świeże warzywa i owoce, oliwki oraz robiona z nich przepyszna oliwa, ryby, orzechy i oczywiście feta, która podawana jest zarówno jako przystawka, jak i składnik dań głównych.


Rozkoszując się takimi potrawami jak horiatiki (sałatka z pomidorów, cebuli, ogórka, oliwek i sera fety), dolmadakija (ryż zawijany w liście winogron lub kwiaty cukinii) lub fasulada (przyprawiana ziołami zupa fasolową), możemy być pewni, że nasz żołądek będzie nam wdzięczny. Kreteńczycy nie bez powodu bowiem twierdzą, że to właśnie dzięki swoim tradycyjnym potrawom żyją dłużej niż inni ludzie i są zdrowsi.

Potwierdzają to badania! Według nich mieszkańcy wyspy nie dość, że żyją przeciętnie o pięć lat dłużej niż pozostali Europejczycy, to jeszcze rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne. Co ciekawe, jedzenie obfitego śniadania, tak polecane przez dietetyków, nie jest na Krecie popularne, głównym posiłkiem zaś nie jest obiad, tylko kolacja. Warto się na nią wybrać do jednej z urokliwych tawern, gdzie gościnni gospodarze powitają nas szklanką wody, a pożegnają, jak nakazuje obyczaj, kieliszkiem dobrego na trawienie uzo. Na zdrowie!

Kliknij tu i sprawdź wczasy lub wycieczkę last minute na Kretę w naszym serwisie www.travel7.pl lub napisz do nas lub wyślij e-maila a znajdziemy dla Ciebie podróż życia.

Fotografie pochodzą z serwisu flickr.com na licencji Creative Commons

TravelHoliday.pl
Wakacje last minute i tanie wakacje


Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace 

Reklama

Newsletter

Chcesz być informowany o nowościach na stronie?



Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania treści zawartych w serwisie TravelHoliday.pl
TravelHoliday.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści przesłane do portalu w celu publikacji w serwisie.
Informujemy, że stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Szczegóły dotyczące prowadzonej polityki wykorzystywania plików cookies znajdują się w naszej Polityce Prywatności.