TravelHoliday.pl

Wybierz się w podróż do Indonezji

Kategorie: Indonezja wypoczynek
Tanie wczasy i wycieczki last minute do IndonezjiArchipelag indonezyjski rozciąga się na przestrzeni ponad 5000 kilometrów wzdłuż równika (jest to w przybliżeniu odległość od Irlandii po Kaukaz), tworząc pomost między Azją, a Australią. Z południa na północ rozpościera się na długości 1750 kilometrów. Jego brzegi opływa Ocean Spokojny i Indyjski. Indonezję tworzą tysiące wysp. Wśród nich najbardziej znane to: Bali, Jawa, Sumatra. Papua. Indonezja to czwarte z najludniejszych państw świata, w rozmieszczeniu ludności na poszczególnych wyspach występują ogromne dysproporcje, ponad 120 mln ludzi mieszka na Jawie i Bali, które stanowią tylko 7 % powierzchni kraju.

Klimat/temperatura: Indonezja leży w strefie klimatu równikowego wybitnie wilgotnego. Jedynie centralna część Kalimantanu i Małych Wysp Sundajskich ma klimat podrównikowy wilgotny. Średnia temperatura powietrza w ciągu roku wynosi 25-31°C.
Temperatura w nocy nieznacznie spada. Pobyt na Bali najlepiej zaplanować w porze od kwietnia do listopada, gdzie warunki pogodowe są bardzo sprzyjające. Jednakże pobyt w pozostałych miesiącach jest równie przyjemny (mogą się pojawić krótkie opady deszczu, po których szybko się wypogadza).

Kuchnia Indonezji

Kuchnia Indonezji to prawdziwa mieszanka rozmaitych wpływów kulturowych, zapachów i smaków. Podstawowym składnikiem wszystkich dań jest ryż, który według starożytnej legendy pochodzi z Jawy. W Indonezji popularne są: tahu, tempe- rodzaje serów z tofu, nasi goreng- różne wersje smażonego ryżu z jajkiem sadzonym i chrupkami krewetkowymi, nasi campur biały ryż z kurczakiem, czasem z wołowiną, warzywami, jajkiem (poukładane na talerzu dookoła ryżu), ikan bakar – ryba z grilla, pastel- nadziewane różnym farszem pierożki. Na Bali przeważają potrawy z wieprzowiny. Z indonezyjskich przypraw najpopularniejszy jest czosnek, papryczki chilli, imbir, sos sojowy słodki i słony, trawa cytrynowa oraz powszechnie tu używane mleko kokosowe.

Wycieczka na Borneo

Borneo to trzecia co do wielkości wyspa świata. Jej obszar podzielony jest między trzy państwa: Indonezję, Malezję i Sułtanat Brunei. Mimo iż indonezyjska część wyspy stanowi aż 30% powierzchni kraju, to zamieszkiwana jest jedynie przez 3 % ludności.
Centrum wyspy stanowią góry dochodzące do wysokości 1500 m, z których spływają liczne rzeki, będące z reguły szlakami komunikacyjnymi łączącymi wybrzeża wyspy z interiorem. Gospodarka Borneo opiera się przede wszystkim na wydobyciu surowców mineralnych takich jak ropa naftowa, gaz ziemny i diamenty. Na wyspie znajdują się też takie bogactwa naturalne jak węgiel, złoto oraz złoża uranu. Wybrzeża wyspy pozostają niedostępne ze względu na porastające je majestatyczne lasy namorzynowe i rozległe bagna.




Dodaj komentarz

Portal turystyczny TravelHoliday.pl sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi.
Korzystanie z Portalu Turystycznego TravelHoliday.pl i serwisu travel7.pl jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Myspace 

Reklama

Newsletter

Ten moduł wymaga komponentu Communicator
Zabrania się kopiowania i rozpowszechniania treści zawartych w serwisie TravelHoliday.pl
TravelHoliday.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści przesłane do portalu w celu publikacji w serwisie.
Informujemy, że stosujemy pliki cookies (tzw. ciasteczka). Szczegóły dotyczące prowadzonej polityki wykorzystywania plików cookies znajdują się w naszej Polityce Prywatności.